Jednoduché cukry a plnohodnotné sacharidy – neslučitelná dvojice

Steve Born

Tipy od Hammer Nutrition na dosažení špičkové výkonnosti

Energetické nápoje obsahující jednoduché cukry nebo kombinaci jednoduchých cukrů a plnohodnotných sacharidů mohou snižovat výkonnost sportovce a způsobovat zažívací problémy. Sportovci by měli přijímat především plnohodnotné sacharid. 

Pokud jste si nedávno přečetli složení konkurenčních zdrojů energie pro vytrvalostní sportovce, pravděpodobně jste si všimli, že mnohé z nich obsahují kombinaci jednoduchých cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy a/nebo dextrózy) a plnohodnotných sacharidů. Dodavatelé těchto přípravků tvrdí, že takováto kombinace poskytuje vytrvalostním sportovcům nadstandardní zdroj energie. Sportovce, kteří jejich tvrzení uvěří, ale bohužel čeká zklamání nebo rovnou neúspěch.

Energetické přípravky Hammer Nutrition obsahují záměrně pouze plnohodnotné sacharidy, nikoli jejich kombinaci s jednoduchými cukry. Proč tak pevně trváme na tom, aby se plnohodnotné sacharidy nekombinovaly? To je jednoduché: Přejeme si, abyste si svůj trénink nebo závod užili. Přejeme si, abyste dosáhli těch nejlepších možných výsledků. A přejeme si, aby se vám to povedlo bez zažívacích problémů, jako například nadýmání, křečí v žaludku, průjmů a spousty dalších nepříjemností.


Jednoduché cukry + plnohodnotné sacharidy = problém

Věci se totiž mají takto: Pro bezproblémové zažívání musí přijímaná strava obsahovat pouze 6-8 % jednoduchých cukrů, aby se dosáhlo správné hodnoty osmolality tělesných tekutin (280-303 mOsm). To je vše. Pro sportovce to ale představuje problém, protože 6-8% roztok je velmi slabý. Vydá pouze 80-100 kalorií za hodinu, což většině sportovcům nestačí na to, aby jejich tělo dokázalo tvořit optimální množství energie.
Někteří z nich si to uvědomují a pokouší se problém řešit tím, že si dají dvojitou či trojitou dávku jednoduchých cukrů. Takový roztok je ale bohužel příliš koncentrovaný. Obsahuje více než 6-8 % jednoduchých cukrů a pokud s ním nevypijí větší množství vody nebo pokud ho více nenaředí (což ale může vést k nadměrnému zavodnění organismu), nedostanou se koncentrované jednoduché cukry přes stěnu gastrointestinálního traktu. Nejenže se pak zpomaluje proces tvorby energie, ale také je zaděláno na žaludeční problémy.
Ke stejné komplikaci dochází, když sportovec přijme kombinaci jednoduchých cukrů a plnohodnotných sacharidů. Výhodou plnohodnotných sacharidů je skutečnost, že je vzhledem k osmolalitě tělesných tekutin můžete konzumovat ve vyšší koncentraci než jednoduché cukry, a to v 15-18% roztoku. Dokonce i při této zdánlivě vysoké koncentraci projdou plnohodnotné sacharidy (například maltodextrin, který obsahují energetické přípravky Hammer Nutrition) bezproblémově žaludkem jako běžné tělesné tekutiny a poskytnou organismu podstatně více kalorií (až třikrát více) než směsi jednoduchých cukrů. Pokud se ale plnohodnotné sacharidy konzumují spolu s jednoduchými cukry nebo pokud mezi jejich konzumací není dostatečný rozestup, koncentrace cukrů v žaludku je vyšší, než co organismus dokáže strávit. Výsledkem je úbytek energie a nějaká forma zažívacích obtíží.


Zapamatujte si

· Čím více jednoduchých cukrů energetické přípravky obsahují, tím méně jich váš organismus dokáže ihned vstřebat. Důvodem je skutečnost, že do krevního oběhu se může dostat pouze 6-8% roztok jednoduchých cukrů.

· Naproti tomu plnohodnotné sacharidy se snadno a rychleji vstřebávají i při vyšší koncentraci. Organismus dokáže vstřebat až 15-18% roztok. Přípravky s plnohodnotnými sacharidy tedy na rozdíl od přípravků s jednoduchými cukry nebo se směsí obou typů sacharidů umožňují rychlejší vstřebávání většího množství kalorií, které organismus potřebuje pro tvorbu energie.

· Pro sportovce jsou ideálním zdrojem energie sacharidy s dlouhým řetězcem molekul komplexních sacharidů, jako například maltodextrin, obsažený v energetických přípravcích Hammer Nutrition. Přípravky Hammer Nutrition dokáží pokrýt vaši spotřebu energie a nezpůsobují žádné zažívací obtíže, které mohou nastat při užívání přípravků obsahujících jednoduché cukry.