Endurolytes – Různé možnosti pro efektivní trénink v horkém počasí

Edndurolytes2

STEVE BORN 

Při rostoucích teplotách je s ohledem na výživu nutné dbát především na doplňování elektrolytů. Elektrolyty se dají dobře přirovnat k motorovému oleji v automobilu – sice motor nepohání, ale bez něho by nebylo možné zajistit hladký chod. Správné fungování trávicího, nervového, kardiovaskulárního a svalového systému závisí na správné hladině elektrolytů.

Nedostatečný přísun tekutin anebo nedostatečné doplňování elektrolytů často způsobuje svalové křeče, které se častěji vyskytují právě při tréninku nebo závodech v horkém počasí. Samozřejmě, že křeče jsou nepříjemné a bolestivé, ale hrají důležitou roli: jejich prostřednictvím vás tělo varuje. Jako by říkalo: „Hele! Potřebuju dobít! Jestli něco neuděláš, přestanu fungovat!“ Je to stejné, jako když se v automobilu rozsvítí kontrolka nedostatku motorového oleje a řidič hned ví, že bezprostředně hrozí zaseknutí motoru.

Proto není dobré čekat na křeče, aby vám připomenuly, že je třeba doplnit elektrolyty, obzvlášť když venku panují vysoké teploty. Stejně jako nečekáte na úplné vyčerpání, než se najíte, nebo na dehydrataci organismu, než se napijete, měli byste myslet i na dostatečný a pravidelný přísun těchto důležitých minerálů.

Výjimečnost přípravků Endurolytes.
Elektrolyty neznamenají pouze sůl. Jsou to všechny životně důležité minerály, které tělo potřebuje ke správnému fungování, konkrétně chlorid sodný, draslík, vápník a hořčík. Sportovci si nejvíc váží právě chloridu sodného (soli), ale důležité jsou všechny tyto minerály. Přípravky Endurolytes nabízí celé jejich spektrum.

Ochucené nápoje vs. voda a kapsle
Než si vyberete vhodný přípravek, měli byste si rozmyslet, jak ho chcete užívat. Fungovat bude jen tehdy, budete-li ho užívat pravidelně, takže byste si měli vybrat takovou formu, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Nejprve si položte následující otázku: „Piju při sportu spíš ochucené nápoje, nebo čistou vodu?“ Zní to banálně, ale je to nesmírně důležité. Někdo dokáže pravidelně doplňovat pouze ochucené tekutiny, zatímco jiným sportovcům nedělají tyto nápoje dobře a pijí pouze čistou vodu. Elektrolyty užívejte dle svých přirozených potřeb.

Pokud preferujete ochucené nápoje, bude vám vyhovovat přípravek Endurolytes Fizz nebo Endurolytes Extreme Powder. (Řešením může být i přípravek HEED, ale ten je kalorický a obsahuje menší množství elektrolytů než právě zmíněné přípravky.)

Pokud pijete především čistou vodu, jsou pro vás vhodnější kapsle, které budete muset při tréninku nebo závodech polykat.

Každá z těchto možností má samozřejmě svá pro i proti. Někomu se líbí jednoduchost užívání elektrolytů v hotovém nápoji, především cyklistům či jiným vrcholovým sportovcům, kteří nemají moc času užívat tablety a zapíjet je. Toto řešení má ale jednu velkou nevýhodu. Při křečích nebo jiných příznacích vyčerpání vám nezbývá, než se opět napít. Elektrolyty z nápojů se vstřebávají pomaleji a hrozí „přepití“. Z toho důvodu konzumentům elektrolytických nápojů doporučujeme mít s sebou několik kapslí, díky kterým mohou v případě potřeby navýšit přísun elektrolytů nebo pomoct křečemi trpícímu kamarádovi


Endurolytes vs. Endurolytes Extreme

Pokud jste si již vybrali způsob užívání, je čas určit dávkování.

Tradiční složení přípravku Endurolytes obsahuje nižší množství soli, a tudíž i poměrně vyšší množství vápníku a hořčíku, což je důležité, protože si občas můžete dovolit dávku navýšit, aniž by vám hrozilo předávkování solí. Pokud vám nestačí 2 kapsle za hodinu, můžete jich dočasně užít až 5 nebo 6 a nemusíte se přitom bát, že jediným douškem spořádáte doporučenou denní dávku soli. Díky tomu budete moct pokrýt potřeby svého organismu a nebude vám nepříjemné spolknout celou hrst pilulek.

Pokud se moc nepotíte a sportujete v mírném podnebí, nebo máte předepsanou dietu s nízkým obsahem soli, anebo netrpíte na křeče, je pro vás nejvhodnější běžné dávkování přípravku Endurolytes.

Pokud se ale hodně potíte a sportujete při vysokých teplotách (především není-li váš organismus na takové teploty zvyklý), ulpívají vám na oblečení po tréninku či závodech bílé skvrny od pocení nebo míváte často křeče, sáhněte po přípravku Endurolytes Extreme. Přípravky Endurolytes Extreme obsahují třikrát větší množství soli a draslíku než běžné přípravky Endurolytes, a proto nemusíte každou hodinu polykat tolik kapslí. Mějte tyto kapsle neustále po ruce a jakmile vás chytnou křeče, účinně se braňte.