HEED - Sportovní supernápoj, žádná když, ale, nebo...

Heed

 …anebo rafinovaný cukr, chemické přísady, kyselina citronová a nadměrný přísun soli

STEVE BORN 

Přípravek HEED (High Energy Electrolyte Drink – vysoce energetický elektrolytický nápoj) jsme zavedli na trh již před necelými patnácti lety a dodnes zůstává nejlepším dostupným nápojem pro sportovce. Upřímně, dostat se na špičku nebylo zas tak těžké, když si uvědomíme, že se složení iontových nápojů za poslední desetiletí příliš nezměnilo. Většina těchto nápojů je nabitá cukrem, solí a kyselinou citronovou a některé stále obsahují umělá sladidla, která jsou pro lidský organismus stejně nebo dokonce ještě více škodlivá než cukr. To není zrovna „supermoderní“.

Pokud své tělo zásobujete kombinací cukru, kyseliny citronové a nadměrným množstvím soli, je to jako snažit se uhasit oheň tím, že ho pokropíte benzinem. Výsledkem může být mnohem horší sportovní výkon, než jste očekávali, nebo dokonce nutnost předčasně ukončit závod.
Naštěstí je tu HEED, nepopiratelně zdravější a mnohem účinnější alternativa tekutých patoků, které jsou neustále vnucovány aktivním lidem, jako jste vy. Jedinečnost přípravku HEED spočívá v tom, že:

1. Neobsahuje žádné jednoduché cukry. Místo cukru obsahuje komplexní sacharidy s dlouhým řetězcem molekul (maltodextrin). Tělo je tráví jako škrob, nikoli jako jednoduchý cukr, a proto k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a tedy i přísunu energie nedochází pouze dočasně, na rozdíl od cukru. Maltodextrin dále organismu umožňuje snadno a účinně strávit větší množství kalorií, potřebných pro výrobu energie. Trávicí systém jich z něho získá třikrát tolik než z jednoduchých cukrů. Zapamatujte si: Dlouhodobější konzumace jednoduchých cukrů nepopiratelně škodí trávicímu systému, zatímco maltodextrin můžete účinně konzumovat po celý den.

2. Má vyvážené složení elektrolytů. Pro ostatní iontové nápoje platí, že „elektrolyty = sůl“. Chlorid sodný (sůl) je pro aktivní sportovce nepostradatelným, ale nikoli jediným důležitým prvkem. Přípravek HEED proto obsahuje také draslík, vápník a hořčík, a to ve vyváženém poměru. Spolu s chloridem sodným tyto prvky pomáhají udržovat optimální výkonnost mnohých tělesných funkcí, včetně svalové činnosti.

3. Neobsahuje kyselinu citronovou. Pokud do nápoje přidáte mnoho soli, bude prostě… slaný. Většina výrobců se snaží slanou chuť zakrýt a uspokojit vaše chuťové buňky tím, že do nápojů přidává velké množství kyseliny citronové. Chuťové buňky ale nejsou zodpovědné za trávení – to má na starosti žaludek, kterému kyselina citronová nedělá vůbec dobře. Pokud vás iontové nápoje pálí v krku, způsobují vám reflux a dráždí váš žaludek, většinou za to může právě kyselina citronová. Přípravek HEED má ale příjemně jemnou a lahodnou chuť, neboť tuto složku neobsahuje. Díky tomu je lépe stravitelný a chrání zuby před poškozením zubní skloviny.

4. Neobsahuje žádné nezdravé přísady. HEED neobsahuje žádné chemické přísady, mléčné výrobky, lepek ani nic jiného, co by vám mohlo uškodit. K tomu není co dodat.

5. Obsahuje klíčové pomocné látky, jako například:

• chrom který je mnohými odborníky na výživu považován za „špičkového pomocníka“ při regulaci obsahu cukru v krvi (což znamená, že pomáhá udržet stabilní hladinu krevní glukózy po celou dobu fyzické aktivity). Chrom také hraje důležitou roli při tvorbě energie a syntéze glukózy, mastných kyselin a aminokyselin.

• L-karnosin Při delším nebo intenzivním tréninku či závodě se ve svalech nahromadí velké množství kyseliny mléčné, což má nežádoucí účinky, včetně předčasné únavy, zhoršení krevního oběhu a zvýšené bolestivosti svalů. L-karnosin (neboli karnosin) prokazatelně potlačuje tvorbu kyseliny mléčné a účinně tedy pomáhá proti její nadprodukci. Karnosin je navíc vynikající antioxidant.

HEED byl stejně jako všechny ostatní přípravky společnosti Hammer Nutrition vytvořen proto, aby sportovcům pomáhal řešit jejich skutečné problémy, jako například kazivost zubů, poškození trávicího traktu a další zdravotní komplikace, které způsobují iontové nápoje, které jsou ve skutečnosti jen limonády vydávané za něco užitečného.