Jak na Ultra

22_08_28 - Jak na Ultra

Často od Vás dostáváme různé dotazy, a dnes si napíšeme něco k vaší nejčastější otázce: Jak doplňovat energii na ultra.

Lidé, kteří nikdy neběželi ultra, často vůbec nevědí, co si vzít sebou nebo si myslí že 12+ hodinový závod odběhnou na 2 gelech a melounech z občerstvovačky. Pojďme si tedy říci, jak se na takový závod správně připravit po výživové stránce.

Doplňování energie:

Při sportovních aktivitách jsou sacharidy vaším přítelem. Při aktivitách, jejichž trvání nepřesahuje 3 hodiny, mohou být jediným zdrojem kalorií. Mělo by se jednat hlavně o komplexní sacharidy. Vyhněte se jednoduchým cukrům, ale o tom zase někdy jindy. Při aktivitách, delších než 3 hodiny, vaše tělo potřebuje přijímat zhruba 10-15% energie z proteinů. Sacharidy, které jsou hlavním zdrojem kalorií, vám sice dodají energii, ale nezasytí vás. Po pár hodinách budete mít pocit hladu. Přidejte do zdroje kalorií protein, zdravé tuky a vyhněte se tak „hlaďáku“. Perpetuem, jako zdroj kalorií, obsahuje komplexní sacharidy, proteiny a tuky. Navíc obsahuje i další prospěšné látky, například látky které pomáhají se syntézou glukózy, či s potlačováním laktátu. Právě pro jeho unikátní složení a nenásilnou příchuť je Perpetuem palivem číslo jedna pro dlouhotrvající aktivity.

Hammer Tip: vyzkoušejte příchuť Pomeranč-Vanilka, přestože to zní jako zvláštní kombinace, tato příchuť je poměrně neutrální a připomíná chuť krupice. V případě, že probíhá váš závod i v noci, můžete právě na jeho noční část vyzkoušet příchuť Caffe Latte, která obsahuje 25mg kofeinu v každé dávce a udrží vás tak v čilém stavu.

 

Hydratace / příjem elektrolytů:

Nepodceňujte dostatečný příjem tekutin. Každou hodinu během výkonu byste měli přijmout 0,5l-0,75l tekutin v závislosti na vaší hmotnosti a aktuálním počasí. Nezapomínejte ani na doplňování elektrolytů. Elektrolyty nejsou potřebné jen jako prevence před křečemi, ale jsou nezbytné i pro správné fungování organismu.

Mnoho sportovců se chybně zaměřuje pouze na sůl. Nechápou totiž, že zatímco sůl je opravdu důležitou složkou potravy, nenaplňuje všechny požadavky na minerální elektrolyty našeho těla. Navíc příliš vysoký příjem soli přeruší normální tělesné funkce, neboť zahájí recirkulaci a konzervaci sodíku, čímž vytvoří více problémů než řešení. Potřebujete podporu v podobě celé škály elektrolytů, která nezahrnuje jen potřebné množství soli, ale také vápníku, hořčíku a draslíku. Optimální výkon vyžaduje konzistentní, adekvátní a VYROVNANÉ dodání těchto důležitých živin. Šumivé rozpustné tablety FIZZ doplní potřebné minerály a ještě k tomu i skvěle chutnají. Navíc voda, která obsahuje elektrolyty, je pro tělo snáze vstřebatelná a nebudete mít „žáby v břiše“.

Hammer Tip: pro většinu lidí příjem elektrolytů z FIZZ tablet je naprosto dostatečný. V případě, že křeče jsou váš velký nepřítel, zažíváte je pravidelně a intenzivně, můžete příjem elektrolytů zvýšit ještě pomocí tablet Endurolytes. Užívejte jednu tobolku Endurolytes každou hodinu závodu.

 

Like a pro:

Myslíte to se závoděním opravdu vážně? Přinášíme Vám další tipy, jak můžete podpořit Váš zážitek na Ultra a dosáhnout lepších výkonů.

- Anti-fatigue caps. Vezměte si dvě tablety hodinu před závodem, poté počínaje druhou hodinou závodu užívejte jednu tabletu každou hodinu. Anti-fatigue pilulky obsahují látky na odbourávání amoniaku z těla, který se tvoří při dlouhodobých aktivitách a je zodpovědný za takzvaný pocit těžkých nohou.

- BCAA Tento doplněk stravy pomáhá oddálit projevy únavy vycházející z fyzické námahy nebo z centrální nervové soustavy. Vezměte si dvě tablety hodinu před závodem, poté počínaje druhou hodinou závodu užívejte jednu tabletku každou hodinu.

 

Dávkování, aneb jak to bude vypadat na závodě.

Doporučujeme dávkování Perpetua tak, že hodinovou dávku namícháte do 1dcl vody. Například, máte-li 75kg, vaše hodinová kalorická dávka bude 150-172kcal (cca 2-2,3 x vaše hmotnost). Takže pokud si chcete do softflasku připravit dávku na 5 hodin, namícháte si 150kcal x 5 hodin =750kcal/90 (jedna odměrka Perpetua 2.0) = 8,25 odměrky. To si smícháte s vodou tak, aby výsledný objem byl 0,5litru. Z toho si pak během běhu budete upíjet každých 15-20min tak, abyste každou hodinu vypil/a právě 1dcl. Tím dosáhnete pravidelného příjmu kalorií každou hodinu.

Dávku Perpetuem si namíchejte vždy čerstvou před použitím, ne den dopředu, nejlépe do 8 hodin před spotřebováním (Perpetuem neobsahuje konzervanty ani stabilizátory). Pokud nemáte support na trati, který by vám podal čerstvou dávku, můžete si do sáčku připravit další dávku Perpetua na 5 hodin, to si nasypete do 5dcl softflasku, doplňte vodou na občerstvovačce, rozmícháte přímo v softflasku a máte energii na dalších 5 hodin.

Do toho je třeba samozřejmě ještě hydratovat z druhého softflasku nebo camelbagu, kde rozpustíte FIZZ tabletu (jedna tableta do 0,5-0,7dcl).

Hammer Tip: Vemte si sebou ješte 1-2 gely pro případ nouze a Hammer RAW tyčinku pro případ že budete mít chuť se zakousnou do nečeho pevnýho.