Ne všechny produkty proti křečím jsou stejné

21_04 - Endurolytes

DEAN KARNAZES 

Máme tu jaro a léto už se nezadržitelně blíží, což znamená, že je venku čím dál tím tepleji. V teplejším počasí se ale více potíme, a při pocení je třeba doplňovat nejen tekutiny, ale i pozbyté elektrolyty. Za ta léta jsem zjistil, že různé produkty s elektrolyty mají různá složení. Není tedy kapsle jako kapsle.

Přínos přípravku Endurolytes od Hammer Nutrition jsem poznal při ultramaratonu Badwater, nejtvrdším závodu dlouhém 217 km, vedoucím přes kalifornské Údolí smrti, kde teploty dosahují až 55°C. Při takovém vedru vám tají podrážky u bot. Většina dostupných kapslí s elektrolyty obsahuje především sodík, ale přípravek Endurolytes má širokospektré složení s vyváženým množstvím chloridu sodného, draslíku, vápníku a hořčíku, takže pomáhá zajistit správné fungování všech tělesných soustav.

Na kapslích přípravku Endurolytes se mi také hodně líbí, že obsahují nesmírně prospěšný kořen zázvoru. Běžně dostupné kapsle s elektrolyty mohou v žaludku nadělat pěknou paseku a způsobit nevolnost, ale kořen zázvoru pomáhá zažívací ústrojí zklidnit. Většinou užívám 2 až 3 tablety za hodinu, v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti, a žádné žaludeční problémy nemám.

Díky práci s týmem Hammer Nutrition jsem také zjistil, že množství soli, které každodenně konzumujete, výrazně ovlivňuje množství soli, které váš organismus vyžaduje při tréninku nebo závodech. Pokud hodně solíte, budete potřebovat zvýšit hodinovou dávku přípravku Endurolytes (nebo užívat „těžší váhu“, přípravek Endurolytes Extreme nebo Endurolytes Extreme Powder). Já nejsem zvyklý příliš solit, takže mi stačí užívat 2 až 3 kapsle přípravku Endurolytes každou hodinu.

A ještě pro vás mám jeden tip: Pokud si chcete posolit jídlo po těžkém tréninku, zkuste rozlomit jednu kapsli přípravku Endurolytes a obsah vysypat na pokrm (nebo ho můžete použít k solení už při vaření). Vzhledem k tomu, že nabízí široké spektrum elektrolytů – sodík, chlorid, vápník, hořčík, draslík a mangan – a kořen zázvoru, zajímavě podbarví chuť vašeho pokrmu. A navíc je mnohem zdravější než glutaman sodný!

Vyzkoušejte tedy kapsle Endurolytes při příštím závodu nebo tréninku v teplém počasí. Pomohly mi dokončit ultramaraton Badwater a věřím, že vám také pomohou zlepšit výkon.

Zdar sportu a životu,
Dean Karnazes