HEED: Špičkový iontový nápoj pro každého!

1911_HEED

STEVE BORN

HEED představuje ideální způsob doplnění energie, rehydratace organismu a vyrovnání elektrolytické rovnováhy, pokud jste:

• profesionální sportovec,
• člověk, který cvičí každý den,
• víkendový nadšenec,
těžce fyzicky pracující člověk.

Opravdu! Ať již spadáte do jedné či více z těchto kategorií, přípravek HEED je rozumná a zdravá volba pro udržení si svých sil! Důvodem je jak to, co přípravek obsahuje, tak i to, co neobsahuje.

Prohlédněte si nutriční hodnoty přípravku HEED a určitě si všimnete hned několika zajímavých věcí, souvisejících například z obsahem sacharidů:

1) Neobsahuje umělá barviva, umělé příchutě či nezdravá sladidla. Stačí se podívat na etikety se seznamem ingrediencí několika konkurenčních přípravků a brzy zjistíte, že se stále ještě prodává mnoho míchaných nápojů plných těchto škodlivin. Konzumace umělých barviv, příchutí a sladidel nemá naprosto žádný přínos pro zdraví (naopak, hrozí spousta negativních účinků), a je tedy jasné, že ani nepřispěje k vylepšení vašich sportovních výkonů. Přípravek HEED neobsahuje žádné umělé přísady, pouze zdravá sladidla – stévii a xylitol – a přírodní příchutě. Nic víc.

2) Neobsahuje přidaný cukr. Následuje obsah sacharidů/cukrů v přípravku HEED a seznam ingrediencí:
•  Sacharidy celkem 27 g
•  Vláknina 0 g
•  Cukry celkem 2 g
•  Přidaný cukr 0 g

Složení: Maltodextrin, xylitol, přírodní ochucovadlo, chelát vápníku, chelát draslíku, chelát hořčíku, sůl, L-karnosin, stévie, glycin, L-tyrosin, chelát manganu, polynikotinát chromu.

Při pohledu na výše uvedené údaje zjistíte následující:
Zdrojem sacharidů v přípravku HEED je maltodextrin, což je komplexní sacharid. Každá dávka obsahuje 27 gramů sacharidů.
Kromě 25 gramů maltodextrinu jsou to ještě 2 gramy monosacharidů a disacharidů, označovaných běžně jako cukry.
Přípravek neobsahuje ŽÁDNÝ (0 g) přidaný cukr.

První bod, tedy použití maltodextrinu, je nepopiratelně velmi důležitý, protože:
• Organismu je umožněno účinněji strávit více kalorií z maltodextrinu než z jednoduchých cukrů, tedy z monosacharidů a disacharidů.
• Rychlá energie z maltodextrinu je pozvolnější, konzistentnější (žádné prudké výkyvy) a trvalejší než v případě energie z cukrů.

Druhý a třetí bod spolu souvisí. Jsou důležité, protože určují, zda je použitý cukr (monosacharid či disacharid) „součástí celku“, například fruktóza, která se přirozeně vyskytuje v ovoci, nebo zda byl do výrobku přidán jako samostatná přísada.

Jelikož je cukr přirozeně se vyskytující v maltodextrinu součástí struktury tohoto plnohodnotného sacharidu (nepřidává se k němu), dokáže ho organismus využít jako zdroj energie účinněji než cukry, které se do jiných přípravků přidávají. Chcete-li se o tomto tématu dozvědět víc, přečtěte si článek „Jednoduché cukry a plnohodnotné sacharidy – neslučitelná dvojice“.

3) Neobsahuje kyselinu citronovou. Zuby, které pravidelně přicházejí do styku s roztokem kyseliny citronové, přidávané buď kvůli zvýšení produkce slin a kvůli charakteristické nakyslé chuti, nebo kvůli vázání minerálů (například v podobě citrátu vápenatého), bývají důsledkem toho trvale poškozeny. Kyselina citronová není důležitou nebo užitečnou součástí iontových nápojů, takže ji v přípravcích HEED nenajdete.

4) Přiměřené množství sodíku. Téměř všichni denně konzumujeme nadměrné množství sodíku, což má negativní dopad na náš sportovní výkon a především pak na naše celkové zdraví. Přípravek HEED proto nabízí dostatečné, nikoli přehnané množství sodíku. Stejně důležitá je i skutečnost, že přípravek HEED obsahuje široké spektrum elektrolytů, které správným způsobem dokonale vyrovnávají ztrátu těchto látek v organismu.

5)
Obsahuje klíčové pomocné látky, jako například:

• chrom který je mnohými odborníky na výživu považován za „špičkového pomocníka“ při regulaci obsahu cukru v krvi (což znamená, že pomáhá udržet stabilní hladinu krevní glukózy po celou dobu fyzické aktivity). Chrom také hraje důležitou roli při tvorbě energie a syntéze glukózy, mastných kyselin a aminokyselin.

• L-karnosin Při delším nebo intenzivním tréninku či závodě se ve svalech nahromadí velké množství kyseliny mléčné, což má nežádoucí účinky, včetně předčasné únavy, zhoršení krevního oběhu a zvýšené bolestivosti svalů. L-karnosin (neboli karnosin) prokazatelně potlačuje tvorbu kyseliny mléčné a účinně tedy pomáhá proti její nadprodukci. Karnosin je navíc vynikající antioxidant.

Přípravek HEED, plný velmi kvalitních ingrediencí a mající jemnou, osvěžující chuť, je již 15 let lahodnou, zdravou a vysoce účinnou alternativou k sirupovitým tekutinám, které se tváří jako iontové nápoje. Obsahuje pouze prospěšné ingredience (v účinném množství!) a tím se liší od výše zmíněných přípravků. HEED je přesně to, co chcete a co potřebujete!