PREMIUM INSURANCE CAPS (Multivitamínový a minerální doplněk stravy)

1912_pic

Důležitost výživných látek

STEVE BORN

O multivitamínovém a minerálním doplňku stravy Premium Insurance Caps od Hammer Nutrition jsem často mluvil jako o „nejprospěšnějším z našich přípravků“. Tento doplněk stravy se vyznačuje tím, že nepatří k těm nejatraktivnějším – na rozdíl od jiných přípravků, například Fully Charged nebo Anti-Fatigue Caps, na něm totiž není nic extra přitažlivého – nicméně dodává organismu všechny potřebné výživné látky. Jiné doplňky z řady přípravků Hammer Nutrition mají na zlepšení sportovního výkonu přímější vliv, ale pokud není pokryta základní potřeba výživných látek (vitamínů a minerálů) organismu, nedokáží fungovat naplno.

Za své téměř dvacetileté působení v Hammer Nutrition jsem zjistil, že většina lidí uvádí dva hlavní důvody, proč neužívá multivitamínové a minerální doplňky:

  • Stravují se zdravě.

  • Multivitamíny jsou podle nich nezáživné a na zlepšení sportovních výkonů nemají žádný vliv.

První názor je mylný, neboť je velmi obtížné získat všechny potřebné výživné látky pouze ze stravy. Potvrzují to tři následující tvrzení:

  • Skutečnost, že ze stravy, kterou dnes běžně konzumujeme, nelze získat všechny stopové prvky, které náš organismus potřebuje, aby si udržel optimální zdraví, potvrdily různé odborné studie.

  • Většina potravin, které konzumujeme, pochází z velkých dálek. Ovoce je často sklízeno ještě nezralé, aby vydrželo dlouhou cestu. Jeho nutriční hodnota je diskutabilní a často velmi nízká.

  • I kdybychom dokázali do svého jídelníčku zařadit všechny výživné látky, není pravděpodobné, že bychom se dokázali stravovat naprosto vyváženě každý den.


První ze zmíněných bodů je vůbec nejdůležitější. Mnozí lidé se nestravují natolik kvalitně, aby dodrželi alespoň minimální doporučenou denní dávku (DDD) stopových prvků, potřebných pro prevenci chorob souvisejících s jejich nedostatkem. Výživový poradce Bruce Ames uvádí: „Častým problémem současné populace je nedostatečný příjem vitamínů a minerálů, který je především důsledkem zvýšené konzumace rafinovaných potravin s vysokou energetickou hodnotou a s nízkým obsahem stopových prvků. Nedostatek vitamínů a minerálů může způsobit chronické poruchy metabolismu, včetně degenerace mitochondrií. Nedostatek mnohých stopových prvků zase způsobuje poruchy DNA, jako například zlomení chromozomu, a to jak v laboratorních podmínkách, tak u živých organismů. Nedostatek některých výživných látek může také vést k degeneraci mitochondrií s nadměrnou produkcí oxidantů a ke stárnutí buněk a bývá spojován s chorobami s pozdním nástupem, například s rakovinou.“

Co se týče té druhé výmluvy, proč neužívat multivitamínové a minerální doplňky stravy, totiž že „jsou nezáživné a stejně mi nepomohou běžet rychleji“ (nebo něco podobného), zkuste se nad tím trochu zamyslet: Pokud nepokryjete nutriční potřebu svého organismu, zvyšujete riziko horších sportovních výkonů a zdravotních komplikací. Vystavujete se oslabení imunitního systému, po čemž určitě netoužíte, neboť při nemoci nemůžete plně trénovat.

A právě proto (po zvážení stovek programů doplňkové výživy, se kterými jsem se za dobu svého působení u Hammer Nutrition setkal) mohu bez váhání doporučit začít doplňkový program právě užíváním přípravku Premium Insurance Caps. Pokud spolu s užíváním tohoto přípravku budete konzumovat co nejzdravější stravu, Premium Insurance Caps vám zajistí optimální dávku vitamínů, minerálů a nejdůležitějších výživných látek. Neobsahuje pouze minimální a bezvýznamnou denní dávku či doporučenou denní dávku, ale právě takové množství výživných látek, které bude mít znatelně pozitivní vliv na vaše zdraví. Výživné látky jsou nejdůležitějším klíčem k úspěchu vašeho organismu, co se zvládnutí častějšího a intenzivnějšího tréninku týče. Pokud budete tento přípravek užívat, zajistíte si vyšší sportovní výkony a celkově lepší zdravotní stav.